Bornholm og Ertholmene

Døndalen

Det "dønner" højest i Døndalen om vinteren!

Døndalen
Udsnit af åløbet

Mange spændende naturoplevelser venter den, der iført gummistøvler og med huen trukket godt ned om ørerne en vinterdag be­væger sig ud i natur­en. På stille, frost­klare dage er der skønt overalt, og i januar måned kan en tur til Døn­dalen varmt anbefales.

Døndalen med dens stejle klippesider og åen, som slynger sig dybt nede i bunden, præsenterer sig bedst i vinterhalvåret, når der ikke er blade på træerne, og sprækkedalen rummer stor variation af liv, som også tydeligt fremtræder i den kolde tid.

Skoven

Start turen på sydsiden af dalen, her møder du først en åben løvskov, hvor avnbøgen er dominer­ende, og bagefter en 80-90 år gammel nåleskov med enkelte eksemplarer af sjældne eksotiske nåletræer, såsom kinesisk vandgran og kalifornisk mammuttræ. Også thujabevoksningen er særligt flot her. Nær vandfaldet er der også en gammel granskov med en blanding af douglasgran, lærk og grandis, samt sitkagran og rødgran, det er et imponerende syn.

Danmarks højeste vandfald

Frosset vandfald - Foto: Hanna Piorska

Det er kun i vinter­halvåret, vandfaldet kan imponere, og her er det et uforglemmeligt syn. I den vandrige periode kan man da også på lang afstand høre en tord­nende lyd fra vandfaldet. Bornholmerne siger, at det "dønner". Det første led i navnet "døn" stam­mer fra oldnordisk "dynr", som betyder bulder eller drøn, og det er for­klaringen på navnets oprindelse.

Man kan gå videre op oven over vandfaldet til højre. Åen kan passeres enten via en lille træbro på toppen af vandfaldet eller for foden af det.

Sjældne bregner og flot udsigt over Ertholmene

Når du tager stien, det går langs nordsiden af dalen på vej tilbage, passerer du den smukke stejle klippevæg, bevokset med vedbend sammen med sjældne bregner, som nordisk og rundfinnet radeløv og mange slags mos og laver. Stop op her og undersøg klippen og livet på den.

Amtmandsstenen, sagn og nisser

Har du kræfter til en opstigning, kan det anbefales, at du tager turen op ad trappen til toppen af den 25 m høje klippe, som hedder Amtmandsstenen. Herfra har du en fin udsigt både videre ind i dalen og over Østersøen til Ertholmene.

Huesnegl

Et sagn fortæller, at man herfra ofrede til guderne ved at kaste dyr og mennesker ud. Det fortælles også, at der i nærheden findes et "tyvehul", hvor tyve har gemt deres stjål­ne gods. Nu er julen overstået, og mange har haft nisser på besøg inde i huset, men nisser kan du også møde herude i åen. Det er en huesnegl med op til 6 mm stor skal. Du kan jo prøve og se, om du kan finde dem i åen, de skjuler sig under sten og venter på næste jul.

Birthe Daells ege

Til sidst passerer du en typisk blandet bornholmsk skov, hvor vedbend klatrer frodigt og næsten skaber urskovsstemning i sprækkedalen. Her kan du se Birthe Daells ege, som blev plantet i 1970 for at mindes personen, som gav pengene, der muliggjorde købet af dalen.

God tur!


Seværdigheder