Bornholm og Ertholmene

Hans Peter Kofoed

Han havde ikke penge med hjemmefra, Hans Peter Kofoed, da han forlod Østermarie, hvor han var vokset op som bondesøn, for at rejse ud i verden som skibsdreng.

Hans Peter Kofoed
Hans Peter Kofoed

Han var født i 1742 eller -43 og nåede inden sin død i 1812 at tjene en betragte­lig formue, at blive godsejer og at sætte sit markante præg på Christianshavn på Amager.

I løbet af 1700-tallet fragtede danske skibe 85.000 mænd, kvinder og børn fra Afrika og til de danske kolonier, hvor der ventede dem, der overlevede rejsen, et kummerligt liv som slaver, og skipper Kofoed rejste selv 21 gange derud med sit skib »Brødkurven«.

En dag i begyndelsen af 1780'erne kom han forbi Overgaden neden Vandet på Christianshavn, hvor han var på jagt efter »det rigtige sted at slå sig ned i det rigtige kvarter i det rigtige århundrede«. 1700-tallet var nemlig kvarterets guldalder med købmænd og kaptajner, som tjente styrtende.

Det endte med, at Hans Peter Kofoed, som da var i fyrrerne, købte en stor grund ved kanalen, rev det gamle hus ned og byggede et hus - kvarterets mægtigste gård - i klassicistisk stil, hvorved han den dag i dag bidrager til at gøre København til en af de førende klassicistiske byer i Europa, eftersom huset stadig ligger der med sine ikke færre end 16 vinduer i hver etage - og stadig med en lille udhugget sten over porten. Den forestiller en klov med fod, altså en kofod, og den er der endnu.

Peter Heering

Peter Heering

Peter Heering købte i 1838 gården for 18.000 rigsdaler sølv, og det er som hoved­sæde for firmaet Peter F. Heering igennem 139 år, at den klassicistiske bygning er kendt.