Bornholm og Ertholmene

Hellig Hågen

Hellig Hågen
Hellig Hågen

Hellig Kvinde
Hellig Kvinde

I udkanten af Bodilsker Plantage findes en stor bred­skuldret bautasten med navnet Hellig Hågen. Den er sammen med Hellig Kvinde melem Bølshavn og Listed Danmarks eneste hilsesten. Det vil sige sten, man ærbødigt måtte hilse på, når vejfarende passerede dem i gamle dage.

Mens Hellig Kvinde står nær en meget trafikeret landevej, er Hellig Hågen udenfor alfarvej.

Stenen er en bautasten fra jernalderen. Engang stod den helt åbent med vidt udsyn over området, men nu har plantagen taget lidt af den magiske stemning. Desværre har en opsat bænk også skabt et lidt kunstigt billede, men den dystre Hellig Hågen er trods alt spillevende.

Hvem var egentlig Hågen?

Og var manden hellig? Eller er stenen bare rejst af andre årsager?

Ingen ved det, men ærbødigheden for ham er bevaret langt frem i tiden. Når folk i gamle dage var på arbejde i lyngen, skulle de udvise stor ærbødighed, når de gik forbi. de skulle tage huen af og hilse med ordene »Goddag, Hellig Hågen«. Ellers ville dagen ende galt.

En dag var en mand sur og skreg: »Goddag, din hellige satan«. Det skulle han aldrig have gjort, for i samme nu lagde tågen sig tæt over lyngen. Han for vild. I lang tid flakkede han derfor rundt på må og få uden at finde vej. Men efter lang tid stødte han igen på Hellig Hågen og sagde undskyld. I samme øjeblik forsvandt tågen.

Om sommeren står Hellig Hågen bare og sveder i solen. Når det regner om efteråret, løber vandet ned over hans isse og om vinteren får han en hvid tophue af sne. Det siges også, at Hellig Hågen kan lugte nybagt brød og så vender han sig om, men man siger så meget.