Bornholm og Ertholmene

Træer

På Bornholm er der mange gamle træer. Nogle af dem er meget kendte. Der er også træer med en gammel kulturhistorie og endelig er der de store gamle træer, som er knyttet sammen med et sagn.

Andre vokser bare mærkeligt. Eller træer med sjove og underlige navne.

Nøgleegen eller Herolds Eg, Brændte Ole

Nøgleegen eller Herolds Eg Brændte Ole

Et kendt træ er for eksempel »Brændte Ole« i Østermarie. Det skjulte engang en svensk soldat fra år 1600. Der er ikke meget tilbage af træet, men resterne findes endnu og er fredet.

Brændevinseg

Brændevinseg

Engang var der også en del »Brændevins ege« på Bornholm. Det var store skyggefulde træer langs de bornholmske veje. Sådanne træer gav ly, når de vejfarende rastede. For så fik de en dram. Eller flere.


Troldetræet / Slangegranen

Troldetræet

Ved skovvejen gennem Torpe Bakker findes et stort gammelt grantræ med navnet Troldetræet. Det er meget gammelt med mange selvstændigt og underligt voksende stammer.

Træet optræder også i Dansk Træ register med benævnelsen »slangegranen«. Med lidt fantasi kan de mange stammer også ligne slanger, men lokalt bliver træet kaldt »Trolde«. Måske har troldene været drilagtige. For der er ikke meget trold over det, men synet er mærkeligt.