Bornholm og Ertholmene

Søndagsnatur om de underjordiske

Hvem er de underjordiske og hvor kan man møde dem?

På Bornholm har folketroen alle dage haft et godt tag i folk, og her kalder vi de fleste overnaturlige væsener for underjordiske. Oprindelig stammer de underjordiske helt tilbage fra Adam og Eva, så de har altså eksisteret ligeså længe, som der har været mennesker på jorden.

De underjordiske er ganske små væsener, de bliver næppe større end et femårs barn, og i modsætning til nisser, der ofte lever alene, lever de underjordiske under familielignende forhold - fuldstændig ligesom mennesker.

Skov
Magisk stemning i Almindingen.
Mon der gemmer sig en underjordisk i skoven?

De ses oftest i gråt tøj, og på hovedet har de røde pikkelhuer, der ligner nissehuer lidt, men pikkelhuen er en slags rund hue, der har en lille spids i toppen i modsætning til en nissehue, der spidser til hele vejen. De underjordiske pikkelhuer minder om en gammel tysk militærhjelm, og det er også derfra navnet stammer.

De underjordiske bor ikke kun i de mange gamle gravhøje, som rager op i landskabet, men man finder også deres boliger i de mange huler og sprækker, der er i klippe­landskabet rundt om på øen. Derfor skal du huske at se dig godt for, når du bevæger dig rundt på klipperne, du skulle jo nødig komme til at træde på en af dem, hvis de er på vej ud af klippehulen. De underjordiske er dog lidt sky og det er ikke ofte, man møder dem. Bedst chance for at se og opleve dem er, hvis man er søndagsbarn - altså født på en søndag. Skulle du pludselig støde på en Underjordisk, så skal du tage dig i agt for ikke at fortælle nogen om det, før du har både spist og sovet. Så det er nok bedst at vente til næste dag.

Fortællingerne om de underjordiske er ofte knyttet til bestemte steder. Og stederne er næsten altid gamle gravhøje eller gravpladser.


Tornegård i Pedersker

Bonavedda

Bonaveddas far og mor boede på Tornegård i Peder­sker, og de var forfærdelig kede af, at de ikke kunne få nogen børn. En dag, mens Bonaveddas far går frem og tilbage nede på stranden i Sømarken, duk­ker der pludselig en havfrue op af vandet og spørg­er, hvad han er så ked af. Han svarer, at han rigtig meget ønsker sig en søn, men han og konen har ikke nogen børn. Så siger havfruen, at det skal han ikke være ked af. "Kom du bare ned i havet til mig, og så om et år, kan du komme og hente din søn", siger hun, og Bonavedda hopper straks ud i Østersøen. Nøjagtig et år efter går han igen ned til stranden i Sømarken, og straks dukker havfruen igen op af havet, og i armene har hun en ganske lille dreng - det er Bonavedda. Han vokser op og arver Tornegård efter sine forældre, og fordi Bonavedda er halvt menneske og halvt havfrue, så har han den specielle evne, at han altid kan se de Underjordiske, om de vil have det eller ej.