Find slægten

Velkommen

"Hvis du begynder på slægtsforskning, er du selv ude om det"

var der engang en der sagde. Til dette kan jeg kun sige, at vedkommende havde ret. Men, på den anden side, så kommer man i kontakt med mange mennesker med den samme interesse, nemlig at finde sin families rødder, hvad enten den nu "kun" befinder sig i Danmark, eller har spredt sig rundt omkring i Norden / Europa / USA / Verden. Således har jeg fundet mine egne aner, med udgangspunkterne Bornholm og Fyn, spredt over det meste af Danmark, Norden, Europa, USA og andre lande.

Brug af Internettet.

Jeg er selv ny inden for dette, men her er, hvad jeg har fundet internettet brugbart til:

 1. Søgning på personer ved de forskellige folketællinger ddd.dda.dk , samt en mængde hjemmesider, hvor de forskellige indtastere har lagt deres indtastninger.
 2. Søgning i udvandrerarkivet. En link findes på dda's side.
 3. Informationer om de forskellige lokalhistoriske arkiver.
 4. Der er mange spændende hjemmesider med gode råd til os uerfarne, og så med links derfra. Prøv at følge alle de links du har mulighed for, for pludselig støder du på noget, som du har brug for.
 5. Stednavne database + andre gode links hos www.krabsen.dk
 6. Nyhedsgrupper. Der findes f.eks. for Australien og New Zealand, Norge, Sverige, Tyskland og mange flere. Søg på ordet geneal (og slektsforskning - Norge) når du vil abonnere på nye nyhedsgrupper. Og på alle grupper findes der mennesker, som er klar med en hjælpende hånd.
 7. Mulighed for at hente demoprogrammer til slægtsforskning. Der findes en masse programmer rundt omkring på nettet, så prøv dig lidt frem og brug tid på at finde det som passer dig bedst. DIS-Danmark har en side hvor de beskriver en del programmer der kan bruges.

M.h.t. mængden af indtastet og på Internettet søgbare kilder, så findes der mig bekendt vist ikke nogen komplet liste.

M.h.t. hvad folketællingerne kan bruges til, så oplyser de fra omkring 1845 og frem (på nær et par tællinger) fødested for enhver person, og i øvrigt altid enhver persons alder, hvad der jo er gode oplysninger, om man leder efter personens forældre. M.h.t. indtastede folketællinger, så findes en oversigt på: dda.dk hvor man også kan søge i de indtastede folketællinger.

Man kan søge efter hjemmesider, som måske omhandler ens forfædre/slægt på Internettet. Desuden kan man søge efter arkiver, læse om deres åbningstider og indhold. Man kan søge i Danpa - desuden nogle registre, f.eks. over registrerede udvandringer fra Danmark 1868-1903, indfødretssager 1776-1915, Dannebrogsmænd med mere, men meget hurtigt vil man opdage, at i de fleste tilfælde er Internettet kun et hjælpemiddel. Selve forskningen foregår på arkiverne, fordi man der kan benytte sig af kildematerialet, og fordi man der får ikke kun uddrag, men hele indførslen i kilden, f.eks. fadderne med ved dåben, forloverne ved vielsen etc.

Sidst men ikke mindst bør også tilføjes DIS-Danmark's adresse, ikke mindst da der er så mange gode links derfra: et par hundrede private forskeres sider, nogle foreningssider og adresser og meget andet godt. For begyndere må DIS' "Opslagsbrødre" være et kærkomment element på DIS-Danmark.dk . Endvidere må Lokalarkiverne være et must og mon ikke der ku' blive plads til hhv. www.folkekirken.dk og organer som Det kgl. Bibliotek samt Kort og Matrikelstyrelslen www.kms.dk

Læsetips

M.h.t. forberedelser før arkivbesøg, så læs f.eks.:
Hans H. Worsøe: Håndbog i Slægtshistorie
M.h.t. forberedelser før skrivning af slægtsbogen, så læs f.eks.:
Elo Harfot: Trævlerødder.

Internetlinks

Til opfølgning på familien, udskriv og brug dem til notater.

 1. Anetavle
 2. Aneark
 3. Børneark
 4. Familieskema